Kort verslag van de raadsvergadering van 10 juli 2025.

Voor deze vergadering stond eigenlijk alleen de Kadernota 2026 op de agenda. Deze kadernota geeft zoals de naam al zegt kaders voor de totstandkoming van de begroting voor 2026. Deze uitgewerkte begroting wordt aan het eind van het jaar in de raad besproken. In de raad hebben wij bij dit stuk een aantal opmerkingen gemaakt over het proces van totstandkoming en over de inhoud. Deze discussie volgde op de behandeling in de commissie AZM.

Allereerst het proces.

Wij maakten ons best zorgen over het financieel perspectief voor de komende jaren. Ook in de media had dit al ruim de aandacht gekregen. Een groot financieel gat, het ravijnjaar, zou alle gemeenten voor grote problemen stellen. Gelukkig heeft de centrale overheid na alle lobbywerkzaamheden van de landelijke partijen, waaronder de VVD, de bezuinigingen op specifieke uitkeringen aangepast waardoor het gat kleiner is geworden.

Graag geeft de VVD het college en de ambtelijke organisatie nogmaals een compliment voor de verwerking van deze uitkomsten in deze kadernota, waardoor we nu in het meerjarig perspectief voor vier jaren een sluitende begroting hebben.  Het formuleren en uitvoeren van een ombuigingsstrategie heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Er is verschillende keren met de raad gesproken. De bevolking is in de gelegenheid gesteld om haar mening te geven over mogelijke bezuinigingen. En belangrijk hierbij is dat deze ook zijn verwerkt. Het college heeft dus geluisterd naar de bevolking. Berenschot heeft de beïnvloedbare kosten in beeld gebracht en laaghangend fruit benoemd. Ook kregen de gemeenschappelijke regelingen een bezuinigingsopdracht mee.

Voorwaar een sterk proactief proces onder het motto: “Wij laten ons niet gek maken.”

Dan nu de inhoud

Zijn dan nu alle problemen opgelost. Naar onze mening zeker niet. Het college heeft een aantal keuzen gemaakt, die de komende periode door strakke sturing wel gerealiseerd moeten worden. De korting op het personeelsbestand en het inhuurbudget, door een strategische personeelsplanning, moet wel gerealiseerd worden. Dat is een risicopunt, maar het uitgesproken vertrouwen van het college en de gemeentesecretaris geeft ons ook vertrouwen. Ook de kortingen op de gemeenschappelijke regelingen moeten gerealiseerd kunnen worden net als de bezuiniging op het sociaal domein. Ook dit vormt een risico. We zijn benieuwd naar de uitwerking van de laatste bezuinigingen. Naar onze mening zou het moeten gaan om aanpassingen, die financieel opleveren, maar een beperkte impacthebben op mensen. Sterk vinden wij ook dat door het totale pakket de lasten voor de burger niet extra verhoogd hoeven de worden. Dit is altijd een speerpunt van de VVD geweest.

Eerder hebben wij een opmerking gemaakt over de vergroting van de inkomsten van onze gemeente. Wij hebben stilgestaan bij de introductie van een toeristenbelasting voor arbeidsmigranten. Zij gebruiken ook onze voorzieningen en mogen dus ook meebetalen. De door onze in 2023 ingediende motie werd bijna unaniem aangenomen. Wij zien echter weinig ontwikkeling op dit dossier. De wethouder heeft tijdens de commissie AZM aangegeven dat de zaak wordt onderzocht. Wat dan???? Ga bij een gemeente op bezoek met een paar ambtenaren om te bezien hoe ze het geregeld hebben. Graag willen wij van de wethouder weten of hij voornemens is om dit jaar nog de eerste aanslagen op te leggen?  Of hij voornemens is om nu al op de gemeentelijke site op te nemen dat de gemeente hiermee aan de slag gaat, en dat mensen kunnen weten wat ze kunnen verwachten en dat ze dus belastingplichtig zijn? Ook willen we van de wethouder weten of hij zelf wel eens heeft uitgerekend hoeveel dit voor de gemeente kan opleveren en op welk bedrag hij dan op komt?De wethouder kwam in zijn eerste termijn met de toezegging dat de eerste aanslagen er in Q4 uit zouden gaan en dat ook de aanpassing op de internetpagina van de gemeente zal worden gemaakt.

Een tweede punt is de afschrijving naar restwaarde van het bezit van het woonbedrijf. Ook dit punt kent een lange geschiedenis voor de VVD. Dit is een wat technisch punt. Wij gaan er namelijk vanuit dat woningen altijd een restwaarde hebben. Ook na 40 of 60 jaar. Je hoeft ze dus niet in deze periode helemaal naar 0 af te schrijven, waardoor je je begroting extra belast. Als je dat namelijk doet kweek je een stille reserve. Het gaat hierbij zeker als je uitgaat van meer dan 1000 woningen bij het woningbedrijf om een groot vermogen. Wij hebben in deze discussie alverschillende reacties gehad. Makelaars zouden niet kunnen en willen taxeren. De accountant zou van mening zijn dat het niet kan. De formele regelingen zouden het niet toestaan. Inmiddels is wel duidelijkgeworden dat het wel degelijk een mogelijkheid is. Er zijn gewoon gemeenten die het doen. En het geeft gewoon financiële speelruimte op je begroting, waardoor deze in een ander perspectief komt te staan. De achterliggende vraag is dan eigenlijk: “Willen wij het ook”. Daarom hebben wij een motie ingediend met een procesvoorstel om te komen tot een raadsvoorstel. Volgens dit voorstel moet er een uitgewerkt voorstel ter besluitvorming aan de raad worden gepresenteerd in september 2026. Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Aankoop korenmolen Oostvoorne

Een ingelast punt in deze vergadering ging over de aankoop van de korenmolen Oostvoorne. Het gaat hierbij om de molen, de maalderij, een schuur en een woning. Een uitgewerkt plan wat we met de molen willen, was nog niet beschikbaar. Wel werden een aantal hoofdlijnen door de wethouder gepresenteerd. Gelet op het spoedeisende karakter hebben wij ingestemd met deze aankoop onder voorwaarde dat er in september een plan ligt.