Gisteravond werd in de commissie AZM van de gemeenteraad in Voorne aan Zee gesproken over een mogelijk landelijk vuurwerkverbod. Eerder had de gemeenteraad al gezegd dat een lokaal verbod niet veel zin heeft. Maar is een landelijk verbod dan een oplossing?
De meeste partijen waren positief over zo’n verbod. Ook de VVD keurt de agressie en het geweld tegen hulpverleners en anderen ten stelligste af. Dat is onaanvaardbaar. Toch heeft de VVD reserves over een landelijk verbod. Zij is van mening dat we niet automatisch de vlucht vooruit moeten kiezen en het landelijk moeten verbieden in de hoop dat daarmee alle problemen zijn opgelost. Dit zou namelijk best een teleurstelling kunnen blijken. En om een goede afweging te kunnen maken vraagt dat een goede inhoudelijke discussie en niet een standpunt op voorhand. Immers veel ellende voor onze hulpverleners ontstaat door het gebruik van vuurwerk dat nu al is verboden. Het probleem ligt dus niet alleen bij een verbod, maar ook bij het gebrek aan controle en handhavingen de mentaliteit van een groep mensen die de jaarwisseling als feest voor anderen verpesten.
Daarnaast is vuurwerk gemakkelijk in de omliggende landen te kopen. Zelfs in steden waar al een verbod geldt, was er tijdens de jaarwisseling nog steeds veel vuurwerk te zien. Een alternatief, zoals een centrale vuurwerkshow, lijkt ook niet altijd te werken. Rotterdam, een van de eerste steden met een vuurwerkverbod heeft nu al aangekondigd daar mee te gaan stoppen.
Al met al is het een lastige kwestie, omdat op voorhand niet duidelijk is dat een landelijk verbod helpt en een stille meerderheid die normaal met vuurwerk kan omgaan dit wordt ontnomen. De uitkomst van deze discussie, die op landelijk niveau en misschien wel breder gevoerd moet worden, zal de VVD van harte ondersteunen.