Raadsvergadering van 13 maart 2025

Wij dachten dat het een redelijk korte raadsvergadering zou kunnen zijn. Uiteindelijk werd het door 8 moties nog een lange zit.

In de commissie samenleving van 12 februari jl. werd de geagendeerde kadernota GRJR 2026 al uitgebreid besproken. De aanpassingen die de VVD heeft ingebracht op de informele zienswijze zijn door het college overgenomen en verwerkt in het raadsvoorstel dat op 13 maart op de agenda stond. Voor de VVD is hulp aan mensen die dit nodig hebben belangrijk, maar ook het beheersen van de steeds meer oplopende zorgkosten. Om de uit de hand lopende kosten terug te dringen is  besloten een informele zienswijze aan het bestuur van GRJR te sturen waarin aandacht wordt gevraagd voor een actieve lobby richting de regering voor compensatie van de steeds oplopende kosten. Ook de gespecialiseerde jeugdhulpverlening kan wat ons betreft effectiever en doelmatiger. Daarom is verzocht het inkoopmodel voor Jeugdhulptrajecten tegen het licht te houden.

Het meest uitspringende punt was het Integraal Veiligheidsbeleid Voorne aan Zee 2025-2028. In de commissievergadering van Algemene Zaken en Middelen was hier ook al uitgebreid over gesproken. Het is een mooi uitgewerkt plan, waarvoor wij onze complimenten hebben gegeven. Bij de totstandkoming is gebruik gemaakt van de uitkomsten van de veiligheidsmonitor en een groot aantal interviews met professionals. Dat geeft natuurlijk een goede basis. De keuze van de 4 veiligheidsthema’s is dan ook zeer herkenbaar. 1. Leefbaar, veilige en krachtige wijken. 2. Zorg, jeugd en veiligheid. 3. Ondermijning. 4. Digitale veiligheid. Kortom alle onderwerpen, die de VVD belangrijk vindt. Bovendien zijn er uitgangspunten benoemd (Wijkgericht, Samenwerken, Perspectief bieden, Preventie en repressie, Informatie gestuurd en communicatie). Per thema is er een uitwerking gemaakt. Er wordt geïnvesteerd in maatwerk. Wel hadden wij een kanttekening bij de geformuleerde doelstelling. Het bereiken van een 8.0 bij het gevoel van veiligheid van de burger (thans 7.6). Wij baseren dit op het feit dat de beschikbare capaciteit niet toeneemt en “dit gevoel” niet alleen wordt bepaald door gebeurtenissen in de gemeente.De ingediende motie over informatievoorziening veiligheidouderen (LEF) werd unaniem en dus ook door ons ondersteund. Alle ouderen zullen op het huisadres een boekje ontvangen met tips ter vergroting van hun persoonlijke veiligheid.

Bij de behandeling van de moties werd er dus 1 aangenomen en 7 verworpen of aangehouden. Een bijzondere motie was de Motie ”bewustwordingscampagne tegen vapen onder kinderen” van Vrij Voorne. Op zich natuurlijk een goed doel. Ook wij zijn tegen vapen onder kinderen en andere vormen van verslaving, maar dit is geen gemeentelijke taak. Zeker nu onze staatssecretaris Karremans zijn actieplan tegen jeugd-vapen heeft gepresenteerd met daarin een voorlichtingscampagne voor ouders en jongeren.

Ook de motie Uitspreken tegen lokaal vuurwerkverbod (FvD) bleek niet nodig, omdat de burgemeester de toezegging deed dat hij nooit een lokaal vuurwerkverbod zou instellen. Ook hij ziet daar net als wij, gelet op de  onmogelijkheid om te handhaven, het nut niet van in.