Raadsvergadering van 30 januari 2025 (Afvalorganisatie)

Het grootste deel van deze vergadering werd besteed aan het “Voorstel toetreding uitvoeringsorganisatie huishoudelijk afval”. Een voorstel dat, grotendeel besloten werd behandeld en behoorlijk veel stof heeft doen opwaaien in de aanloop naar deze besluitvormende avond. De stemming over het voorstel was openbaar.

Aan de tijdsinvestering heeft het niet gelegen. Er zijn vanaf 2023 verschillende bijeenkomsten geweest waarin met raads- en commissieleden van gedachten is gewisseld en ook de raad is bijgepraat over het proces. Het proces werd begeleid door IPR Normag als deskundige externe partij. Al snel werd de keuze gemaakt voor inbesteding bij een door de overheid gedomineerde organisatie. In de vastgestelde nota “Harmonisatie afvalbeleid Voorne aan Zee” kwam ook nog even de volgorde der dingen aan de orde: Eerst de wettelijke harmonisatie, daarna de keuze van de inzamelaar en afsluitend de vormgeving van nieuw beleid. In april 2024 werden 3partijen benaderd met een verzoek om informatie en een voorstel tot toetreding met een reactie op de geformuleerde kwaliteitscriteria en een opgave van de kosten. Het college maakte vervolgens op basis van haar bevoegdheden een voornemen bekend om op het gebied van afval te gaan samenwerken met Reinis en de raad in de gelegenheid te stellen wensen en bedenkingen in te dienen.

Daarna ontstond zowel in als buiten de vergaderingen veel discussie. Ook onze fractie kwam niet tot een eenduidig beeld.

Maar aan het eind van deze weg moet de vraag gesteld worden of het college in redelijkheid tot deze keuze heeft kunnen komen.  De VVD is voor zo laag mogelijke lasten voor de inwoners. En NATUURLIJK wordt de kostprijs bij de afweging betrokken. Bovendien geloven wij in een strategisch sterkere samenwerking op Voorne Putten. Wij kunnen deze vraag dus overwegend met ja beantwoorden. 

We hebben nu een lang traject achter de rug. Door veel ambtenaren is hard gewerkt. 

Wij hebben de wethouder na positieve besluitvorming nog wel enkele suggesties meegegeven.

Begin zo snel mogelijk met de nieuwe uitvoeringsorganisatie aan het nieuwe beleid (VANG), waarbij in 2030 60% van het huishoudelijk afval moet worden gerecycled. Het is van groot belang om ook hier bewoners bij te betrekken en dit beleid is van groot belang om de kosten laag te houden. Bewoners zijn zelf medeverantwoordelijk voor hun eigen omgeving en kunnen daar veel aan doen door de overlast van zwerfafval en bijplaatsingen van afval bij containers te beperken.

Wij zien hierbij ook een belangrijke rol voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Juist zij zijn essentieel en vormen een belangrijke schakel in het proces. Waardering is voor hen belangrijk.

De VVD ziet uit naar een adequate en geruisloze implementatie, waarin we op de hoogte worden gehouden van de voortgang. Wij wensen de organisatie daar veel succes bij.