De ontwikkelingen voor huisvesting voor arbeidsmigranten levert al langere tijd onrust, onzekerheid en frustraties op. Niet in de laatste plaats omtrent de tegenstrijdige berichten vanuit de initiatiefnemer. Daarom is een extra Raadsvergadering belegd die 28 november jl. plaats vond. Zoals verwacht met veel insprekers en een volle publieke tribune.
Kijkend naar de toekomst dan weten we dat er blijvende vraag is naar arbeidsmigranten voor onze lokale tuinders. Hen faciliteren om hun bedrijf te kunnen blijven runnen is belangrijk. Ook de verdere ontwikkelingen en bedrijvigheid in de Rotterdamse Haven zorgt voor blijvende vraag naar werknemers, dat zullen deels onze lokale inwoners zijn en anderzijds tijdelijke arbeidsmigranten. Maar bovenal verdienen onze eigen inwoners passende huisvesting. En dat deze puzzel moeilijk te leggen is behoeft geen uitleg.
Het is belangrijk dat de Raad en College hierin gezamenlijk de regie in nemen en een integrale visie op ontwikkelen.
Hiervoor is het belangrijk dat we weten hoeveel mensen geen feitelijke inwoner zijn en dus niet ingeschreven zijn in onze gemeente maar wel woonachtig zijn in onze gemeente. De VVD is blij dat in 2025 vorm gegeven wordt aan het inzichtelijk maken en het belasten van alle niet ingeschreven arbeidsmigranten voor overnachtingen in onze gemeente. Het is immers zo dat onze gemeente voor ingeschreven inwoners een uitkering krijgen uit het Gemeentefonds. Op initiatief van de VVD gaan ook alle niet ingeschreven inwoners meebetalen door voor iedere overnachting belasting te betalen. Dus ook arbeidsmigranten.
Daarnaast dienen we zicht te hebben op het benodigde aantal tijdelijke arbeidsmigranten. Als we dit weten kunnen we de regie voeren en pro actief de mogelijkheden en onmogelijkheden verkennen zonder dat het ons overvalt.
Daarom heeft de VVD er bij het het College op aangedrongen proactief gesprek te gaan met het Havenbedrijf. Door gezamenlijk te kijken naar mogelijkheden om tot gepaste huisvesting te komen voor de bedrijven in de haven. Door samen op te trekken en hier een win-win situatie uit te halen. Waarbij de benodigde arbeidsmigranten in de tuinbouw gevestigd op ons grondgebied wordt meegenomen. Benadrukt is om de Raad hierin te betrekken zodat het een gedragen visie en beleid vastgesteld kan worden.
Daarnaast vinden wij als VVD het van essentieel belang dat de leefbaarheid binnen onze gemeente gewaarborgd blijft. Daarom hebben we voorgesteld om schaarse vergunningen te introduceren. Niet iedere aanvraag voor arbeidsmigrantenhuisvesting gunnen maar deze beperken, te maximeren.
Het College heeft toegezegd met beide voorstellen aan de gang te gaan.
Vervolgens is uitgebreid stil gestaan bij de periode van deze huisvesting en de intenties alsook de kredietwaardigheid van de initiatiefnemer. Hier toe is door de Raad unaniem een motie aangenomen. Zodat mocht het College tot vergunning verlening over gaan de huisvesting echt beperkt is tot maximaal drie jaar en de risico’s beperkt worden. Naar alle waarschijnlijkheid neemt het College hier nog dit jaar een besluit over.