VVD: Arbeidsmigranten in woonwijken niet wenselijk.

De VVD ziet het belang van arbeidsmigranten voor onze lokale economie en vindt het cruciaal dat zij op een menswaardige manier worden gehuisvest. Het is ongewenst dat grote groepen arbeidsmigranten samen in één woning verblijven waarbij ook nog eens de bewoners regelmatig wisselen, iets wat op verschillende plekken in Voorne aan Zee overlast veroorzaakt in woonwijken. Het verdienmodel achter de huisvesting van deze groep zorgt ervoor dat woningen die eigenlijk bestemd zijn voor woningzoekenden niet bij deze groep terechtkomen.

© VVD Voorne aan Zee

Daarom is de VVD positief dat het mogelijk wordt om speciale complexen voor kort verblijvende arbeidsmigranten te realiseren, bijvoorbeeld op terreinen van agrarische bedrijven en tuinders. Raadslid Niels Braal benadrukt: `Dit beleid zorgt ervoor dat woningen beschikbaar komen voor reguliere woningzoekenden en tegelijkertijd goede huisvesting biedt aan arbeidsmigranten, waardoor overlast voor omwonenden wordt verminderd.`


Daarnaast wordt er op verzoek van de VVD een verblijfsbelasting ingevoerd voor arbeidsmigranten, zodat zij op een eerlijke manier bijdragen aan gemeentelijke voorzieningen. Deze extra inkomsten zullen uiteindelijk bijdragen aan zo laag mogelijke lasten voor alle inwoners. Verhuurders moeten ook in een register hun huurders bijhouden, zodat inzichtelijk wordt waar en hoeveel arbeidsmigranten verblijven en om de belasting te innen. Ook kan er gericht actie worden ondernomen bij eventuele problemen op plekken met veel arbeidsmigranten.