De Spreidingswet en de gevolgen voor Voorne aan Zee.

De afgelopen weken beheerste de spreidingswet, zowel op landelijk - als op gemeentelijk niveau de gemoederen. Moest deze wet er nu wel of niet komen gelet op de problemen die er bestaan over de opvang van asielzoekers. En …….. past dat nog wel in de rechtse koers van de partijen, die nu aan het onderhandelen zijn over een nieuwe regering. Men is het eens over de vraag of de instroom in brede zin naar beneden moet. Dat antwoord is wel duidelijk. Nederland kan deze aantallen asielzoekers, buitenlandse werknemers en - studenten niet aan. En het gaat daarbij veel verder dan de beantwoording van de vraag: “Is er ruimte?” Het gaat om druk op de huisvesting, het onderwijs, de gezondheidszorg, de betaalbaarheid van de sociale voorzieningen, voldoende passende banen, een toekomst onder de Nederlandse zon, mee kunnen doen etc. etc. Ook de Staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050 kwam tot de conclusie dat de huidige groei te snel gaat en stelde een gemiddelde groei voor tot 2050. “Zonder heldere keuzes wordt er afbreuk gedaan aan de sociale cohesie en welvaart in brede zin”.

© VVD Voorne aan Zee

De onrust op landelijk niveau weerspiegelde zich in de discussie op gemeentelijk niveau, waarbij alle partijen tijdens de raadsvergadering vooruit keken naar de gevolgen van de spreidingswet en zich door het indienen van moties haasten om alle zorgen die leven onder de inwoners van Voorne aan Zee aan te geven. Geen van deze moties behaalden een meerderheid in de gemeenteraad. Dit was niet het gevolg van de benoemde zorgpunten. Het ging om de conclusie die men daaraan wilde verbinden. Een ding was wel duidelijk. Een ruime meerderheid heeft zorgen bij de uitvoering van deze wet en de gevolgen voor onze gemeente. Maar het is geen keuze. Nu de wet is vastgesteld zijn ook wij gehouden om deze uit te voeren. Of wij dat nou leuk vinden of niet. 


Gelukkig hebben wij tot november de tijd om helderheid te krijgen over de opgave, die bij de gemeente Voorne aan Zee wordt neergelegd en om in afstemming met de andere gemeenten tot een provinciaal plan te komen.


Henk de Jong

Fractievoorzitter VVD Voorne aan Zee